Mysteerien ympäröimä Ranskan muukalaislegioona

Ranskan muukalaislegioona on monin tavoin kovin mysteeriseltä tuntuva yksikkö, joka on itse asiassa sotilasyksiköiden aatelia. Raotamme tässä artikkelissa legioonan mysteeristä verhoa ja kerromme mistä Ranskan muukalaislegioonassa on kyse. Esittelemme aluksi muukalaislegioonan johtoajatuksen pähkinänkuoressa ja kerromme, kuinka ja miksi muukalaislegioona sai alkunsa. Tämän jälkeen tutustumme niihin syihin, joiden vuoksi Ranskan muukalaislegioonaa verhoaa mysteerien verho. Legioonan maine on vuosien saatossa parantunut ja nykyisin sitä pidetään jopa eliittiyksikkönä, vaikka legioonan alkuvaiheissa sen maine oli pikemminkin päinvastainen.

Mikä ihmeen muukalaislegioona?

Muukalaislegioona on eliittisotilasyksikkö, joka kuuluu Ranskan maavoimille. Legioonassa palvelee eri kansallisuuksia edustavia sotilaita, joista ainoastaan 25–30% on ranskalaisia. Kun sotilas on palvellut muukalaislegioonassa kolme vuotta, voi hän tehdä hakemuksen Ranskan kansalaisuudesta.

Miten Ranskan muukalaislegioona sai alkunsa?

Ranskan muukalaislegioona perustettiin vuonna 1831. Alunperin sen tarkoituksena oli Ranskan siirtomaiden turvaaminen ja muukalaislegioona toimi esimerkiksi Algeriassa. Nykyisin muukalaislegioonasta on tullut Ranskan armeijan osa ja sen tehtävänä on Ranskan puolustaminen. Lisäksi muukalaislegioonan sotilaat toimivat YK:n tehtävissä.

Miksi Ranskan muukalaislegioonaan liittyy mysteerinen maine?

Ranskan muukalaislegioonan mysteerinen maine johtuu ainakin osittain siitä, ettei legioonaan liityttäessä ole pakko käyttää oikeaa nimeä, vaan liittyminen on ollut mahdollista myös salanimen ja -kansallisuuden turvin. Tämän vuoksi legioonaan on aiemmin liittynyt myös sellaisia sotilaita, jotka ovat pakoilleet oikeutta. Muukalaislegioona on tietysti houkutellut riveihinsä myös monenlaisia seikkailijoita. Moni onkin kokenut legioonaan liittymisen uuden elämänlehden kääntämisenä. Nykyisin kuitenkin Ranskan muukalaislegioonaan liittyvien sotilaiden taustat selvitetään ennen kuin sotilas pääsee liittymään legioonaan. Tämä on osaltaan vähentänyt legioonan salaperäistä mainetta. Vaikka taustat tarkistetaankin, on edelleen mahdollista kuitenkin käyttää palvelusaikana salanimeä.

Aiemmin legioonaan liittyi runsaasti kerjäläisiä, rikollisia, karkureita ja henkilöitä, jotka olivat muutoin joutuneet epäsuosioon. Esimerkiksi monet venäläiset sotilaat liittyivät siihen maansa sisällissodan päätyttyä jäätyään itse hävinneiden puolelle. Legioonan alkuaikoina sotilaille annetun koulutuksen taso oli heikko. Sotilaiden olosuhteet olivat usein surkeita ja operaatioista tuli tarpeettomankin verisiä. Monet muukalaislegioonan sotilaat karkasivat jossakin vaiheessa palvelusaikaansa. Vaikka muukalaislegioona onkin nykyään suoranainen eliittiyksikkö, ei se ollut sitä legioonan alkuaikoina. Nykyisin Ranskan muukalaislegioonaan valitaan parhaat hakijat, mutta sen alkuaikoina monet hakivat muukalaislegioonaan viimeisenä oljenkortena.