Treenaaminen ennen asepalvelukseen astumista

Ennen asepalvelukseen astumista on tärkeää huolehtia siitä, että oma fyysinen ja psyykkinen terveys on hyvällä tolalla. Tämä koskee niin palvelukseen astuvia miehiä kuin naisiakin. Asepalvelus on antoisa kokemus, mutta se on myös monin tavoin kuormittava kokemus. Tästä syystä onkin tärkeää varmistaa, että oma fyysinen kunto ja hermot kestävät palveluksen aikana eteen tulevat moninaiset koitokset.

Treenaa itsesi kuntoon

Ennen asepalvelukseen astumista on hyvä treenata itsensä mahdollisimman hyvään kuntoon. Valitse urheilulajeja, jotka tuntuvat sinusta mielekkäiltä ja pyri liikkumaan päivittäin jonkin verran. Käy juoksulenkeillä ja kohota kestävyyttäsi. Kuntosalikäynneistäkin saattaa olla hyötyä tässä kovassa koitoksessa.

Huolehdi terveellisestä ruokavaliosta

Huolehdi siitä, että ruokavaliosi on terveellinen. Varmista vitamiinien saanti ja pidä painosi ihannepainossa. Reippaasti ali- ja ylipainoisten on vaikea jaksaa viedä palvelusta läpi. Syö säännöllisesti ja varmista, että annoskokosi vastaavat energiantarvettasi.

Huolehdi psyykkisestä terveydestäsi

Myös psyykkinen terveys ja kantti joutuu koville asepalveluksen aikana. Palveluksen aikana joudut olemaan paljon erossa läheisistäsi. Varmista siis etukäteen, että suhteesi läheisiisi ovat kunnossa. Asepalveluksen aikana ei ole mukavaa joutua jännittämään, kuinka kotirintamalla sujuu, joten sinulle itsellesi on helpointa, ettei asepalvelusaikaan osu suuria ihmissuhdedraamoja. Toki moni vasta-alkanut suhde kariutuu asepalveluksen aikana, mutta tällaiset suhteet olisivat luultavasti kaatuneet ilman asepalvelustakin. Ellei suhde kestä asepalvelusta, ei se todennäköisesti olisi kestänyt muitakaan elämässä vastaantulevia haasteita.

Ennen asepalvelusta on hyvä tehdä sellaisia asioita, joista nauttii ja valmistautua henkisesti siihen, että tulevaisuudessa mahdollisuudet nauttia näistä asioista ovat hetkellisesti rajalliset. Asepalveluksen rajallisuus on tärkeää tiedostaa, sillä asepalvelus päättyy kyllä joskus, vaikka asepalveluksen aikana palvelusaikaa kuvaavat kammanpiikit saattaisivatkin tuntua loppumattomilta.

Asepalveluksen aikana joudut elämään eristäytyneissä olosuhteissa majoittuneena useiden erilaisten ihmisten kanssa. Toisinaan olosuhteet ovat melko alkeelliset eikä ruokakaan muistuta lainkaan gourmeeta. Kaikkeen tällaiseen on hyvä varautua etukäteen henkisesti. Joukkoon saattaa mahtua sellaisiakin henkilöitä, joiden kanssa et löydä yhteistä säveltä, joten mieti etukäteen, miten toimit tällaisissa tilanteissa ja tällaisten ihmisten kanssa. Käskyttäminen saattaa myös ottaa koville, etenkin, jos olet oman tiesi kulkija, mutta omalla positiivisella asenteella pääsee tässäkin asiassa pitkälle!